maanantai 27. maaliskuuta 2017

La Boulangère

Campbell's Fourth Collection of the newest and most favourite Country Dances and Cotillions, ilman vuosilukua (1790?), myös Werner 1780 ja Collinet 1815

Alkuperäinen ohje
All the Cus stand up as in a Cotillion and do the grand round & back again to the 1st part of the Tune then the 1st Lady turns the 2d. Gent: with her right Hand and her Partner with the left the the 3d. Gent: with right Hand her Partner with the left & so on with every Gent: until She comes to her place to the second part of the Tune every Lady does the same figure then Gent: do the same figure

Musiikki on tasajakoinen Campbellin kirjassa. Wernerin ja Collinet'n ohjeissa musiikki on kuusijakoinen.
Rakenne: (AA+BBBB) x 4 + AA

Boulanger tai La Boulangère oli erittäin suosittu kontratanssi 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa. Se löytyy hieman erilaisina variaatioina useasta lähteestä. Tanssi oli tyypillinen loppuillan numero, arvatenkin koska se on hyvin toisteinen ja vaatii siten vähemmän keskittymistä kuin monimutkaiset kotiljongit.

Jane Austen mainitsee kirjeissään tanssineensa Boulangeria. Lisäksi Ylpeydessä ja ennakkoluulossa rouva Bennet kertaa kuinka herra Bingley haki Janea usein Netherfieldissä, lopuksi myös Boulangeriin.

Rekonstruktio

Campbell ohjeistaa tanssin muodostelman olevan kuin kotiljongissa, eli neljän parin neliö. Pari numero 1 on selin uphalliin, lähinnä uphallia. Heistä katsottuna oikealla on pari numero 2, vastapäätä pari numero 3 ja vasemmalla pari numero 4.

A1
Kaikki piirissä "the grand round" eli
1 - 2 Balancé oikea ja vasen
3 - 4 Pas de rigaudon oikea
5 - 8 Laukataan piirissä vastapäivään (esim. kuusi chasséta ja assemblé)

A2
Kuten A1, mutta alkaen vasemmalla ja laukataan takaisin myötäpäivään

B1
1 - 4 1. daami tarjoaa oikean kätensä 2. herralle, pyörivät kuvion keskellä koko kierroksen ympäri (esim. vaihtoaskeleella tai demi-contretempseilla)
5 - 8 Daami tarjoaa vasemman kätensä omalle herralleen, pyörivät kuvion keskellä koko kierroksen ympäri

B2
1. daami tarjoaa oikean kätensä 3. herralle, pyörivät, vasen käsi omalle herralle, pyörivät.

B3
1. daami tarjoaa oikean kätensä 4. herralle, pyörivät, vasen käsi omalle herralle, pyörivät.

B4
1. daami tarjoaa oikean kätensä omalle herralleen, pyörivät, sitten vasen käsi edelleen omalle herralle, pyörivät.

Tanssi alkaa alusta, eli musiikin A-osaan tehdään balancét ja rigaudon, laukkapiiri ja A-osan kertaukseen sama takaisin. Musiikin B-osa kertautuu neljästi, jolloin 2. daami pyörittää vuoroin muita ja vuoroin omaa herraansa. Tämän jälkeen 3. daami ja viimeisenä 4. daami johtaa tanssia. Tanssin lopussa tehdään vielä "the grand round".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti