Aikataulu
La 26.5.2012 klo 12-15
Su 27.5.2012 klo 11-13
Hinta
10-25 €/hlö (jos vuokrataan tanssisali, kustannuksia enemmän)
Mitä enemmän osallistujia, sitä pienempi osallistujamaksu. Osallistumismaksulla kuitataan ulkopuolisen opettajan matkakulut, pieni palkkio sekä mahdollinen tilavuokra.
Tarkka osallistumismaksu ja maksuohjeet ilmoitetaan ilmoittautuneille ilmoittautumisajan umpeutuessa 20. toukokuuta sähköpostitse.
Viikonlopun ohjelma
Opetellaan hovimenuetissa käytettäviä askelikkoja, käsiliikkeet ja tanssikuviot. Apuna käytetään aikalaisnotaatiota, josta osallistujat saavat kopion. Osallistuminen ei edellytä mitään ennakkotietoja.
Menuet ordinaire eli hovimenuetti oli 1600-luvun lopulta aina Ranskan suureen vallankumoukseen asti eurooppalaisten säätyläistanssien kiistaton kuningatar. Menuet ordinaire on elegantti yhden parin esittämä tanssi, jossa keskeistä on askeltekniikka. Tanssijat voivat esitellä taitojaan rauhallisessakin tempossa muuntelemalla askelikkoja tanssikuvion sisällä.
Ludvig XV:n suosikkina menuetti nousi Ranskan hovitanssiaisten keskeiseksi avajaisnumeroksi, ja tämän mallin mukaan aatelisten ja porvarien tanssiaiset ympäri 1700-luvun "sivistynyttä maailmaa" alkoivat sarjalla menuetteja. Yksinkertaisempien seuratanssien ohella tuli siis osata menuetti ainakin auttavasti - täysin tanssitaidottomalle säätyläiselle sosiaaliset tilanteet olisivat olleet melkoista kärvistelyä. Menuetti on keskeisellä sijalla sekä länsimaisen tanssin että 1700-luvun kulttuurihistoriassa.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen on pakollista, koska osallistumismaksu määräytyy osallistujamäärän mukaan. Sitovat ilmoittautumiset allekirjoittaneelle sähköpostitse osoitteeseen ida.perala@gmail.com20.5. mennessä.
Mutta kun se on Tampereella...
Meiltä tamperelaisilta voi rohkeasti kysellä yöpymismahdollisuuksia.
Mitä mukaan?
Mukavat tanssimiseen sopivat vaatteet, juomapullo, pientä evästä sekä pehmeät tossut. Sukkasillaankin saa tanssia, mutta tossut eivät ole niin liukkaat. Paljain jaloin tanssimista ei suositella, koska hikinen jalka on nihkeä, lattia voi olla todella kylmä ja joku voi astua varpaille. Period-kengillä askelten harjoitteleminen voi olla hieman raskasta, joten hienotkin popot suositellaan jättämään kotiin, jos ei ole ennen barokkiaskelikkoja tanssinut. Muistiinpanovälineistä voi olla hyötyä.
Tanssipedagogi Maria Hostikan barokkitanssikurssi Helsingissä puristi tehokkaasti mehut niin pohkeista kuin korvien välistäkin. Reippaat noin 25 sivua Beauchamps-Feuillet'n notaatiota, kaksi tanssia, kolmen tunnin sessio kahtena päivänä. Kyllä, tuntui hyvältä ja oli mielenkiintoista! Oli hauska oppia vähän uuttakin, jotain muutakin kuin solatansseja. Samalla sai hieman päivitystä askeltekniikkaan: odotettavissa siis yllättäen tekniikkaa tiistaitreeneissäkin!
Kurssin ohjelmaksi oli loppujen lopuksi muodostunut La Bourrée d'Achille ja Les Contrefaiseurs. Valitettavasti La Bourrée d'Achille vei niin paljon aikaa, että ehdimme sunnuntaina vain aloittaa Les Contrefaiseursin. Onneksi Les Contrefaiseursista käytiin läpi kuitenkin lähes kaikki askelikot, joten notaation pohjalta voimme yrittää askarrella sitä eteenpäin kotiläksynämme.
La Bourrée d'Achille
Les Contrefaiseurs
Aivan yhtä sulokkaasti ei vielä loikita, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa... La Bourrée d'Achillea hiotaan ja Les Contrefaiseursin 10 viimeistä sivua päntätään ja mietitään, mitä mikäkin väkkäräinen golf-maila mahtaa tarkoittaa. Onneksi tanssi toistaa itseään melko loogisesti, joten ylitsepääsemätön urakka notaation tulkitsemisen ei pitäisi olla. Ehkä Kustaan tanssiaisissa nähdään jompikumpi näistä tansseista hovimenuetin lisäksi?